Avgust 2022

Vetrne elektrarne

Na Koroškem sta bili zgrajeni vetrni elektrarni Soboth in Steinberger Alpe. Prangl je seveda sodeloval.
Država:Avstrija
Kraj:Lavamünd & St. Georgen im Lavantal
Obdobje:20.05.2022 – 19.07.2022
Skrbnik:Andreas Schneider

Izziv

Koroška pri vetrni energiji napreduje.

Na Koroškem so prve prave vetrne elektrarne v državi zgradili na Sobothu in v Steinberških Alpah v okrožju Lavamünd. Prangl je imel nalogo, da na njihova mesta dostavi in ​​postavi skupno osem 84 metrov visokih vetrnih turbin. 62 metrov dolge lopatice rotorja s skupno transportno dolžino 72 metrov so bile pri tej operaciji nenavadne.

Naša rešitev

Prangl postavi štiri vetrne turbine

Da bi še povečali delež obnovljivih virov energije, se je Koroška usmerila v vetrno energijo. Cilj državnega energetskega načrta je doseči letno proizvodnjo 5 GWh do leta 2025 s 50 delujočimi vetrnimi turbinami. Začetek tega pomenita vetrni elektrarni Soboth in Steinberger Alpe z dvema oziroma šestimi turbinami, ki bosta z elektriko oskrbovali okoli 17.500 gospodinjstev in prihranili CO2 v vrednosti izpustov 11.100 avtomobilov. Prangl je bil zadolžen za prevoz in montažo osmih vetrnih turbin.

Specijalna oprema za transport

 

Za cestni prevoz do mesta pretovarjanja komponent so bila izbrana različna vozila, idealna rešitev za tovrstne prevoze so adapterji za transport vetrnih turbinskih cevi (stolpov), zaradi številnih krožišč in ovinkastih cest ob Sobotu pa je bil to edini način za premagovanje trase od izvoza z avtoceste Lieboch s skupnimi transportnimi dolžinami do 52 m in težo do 147 t. Uporabljene so bile tudi teleskopske prikolice za prevoz kril, dve modularni prikolici za generator in pogon ter nizkoposteljna prikolica voz vozlišča.

 

 

SPMT se vzpenja na goro

Drug za drugim so transporti prihajali na mesto pretovarjanja, kjer so sestavne dele čakali 400t goseničar in 220t teleskopsko dvigalo, ki sta jih skupaj naložila na samovozne prikolice (ena od prikolic je bila opremljena z blade-lifterjem) ali na vlačilce z vsemi pogoni in 5-osne prikolice.Prednosti vsestranskih in robustnih samovoznih prikolic pridejo do izraza predvsem pri premagovanju makadamskih gozdnih cest z nakloni do 16 odstotkov.

 

Dvigalo - 600t nosilnost rešetka za montažo

Počasi, a vztrajno so vse komponente pripeljali na mesto montaže. Vetrne elektrarne v Sobothu se nahajajo na nadmorski višini 1400 m, vetrna elektrarna Steinberger Alpe pa med 1450 in 1600 m nadmorske višine.

Na teh lokacijah so na razkladanju in predmontaži komponent delala štiri teleskopska dvigala - eno 500t in tri 200t, najpomembnejše mesto pa je zasedlo 600t rešetkasto dvigalo, ki je turbine montiralo s pomočjo 130t teleskopsko dvigalo. Pravočasna dobava sestavnih delov v vetrno elektrarno Soboth je bila nujna zaradi majhne površine za skladiščenje in montažo, kar je pomenilo, da je dvigalo zahtevalo nekoliko drugačen koncept montaže. Tovrstni projekti so ponovno pokazali, kako pomembno je imeti na svoji strani izkušenega in prilagodljivega ponudnika izjemnih transportnih storitev in storitev z dvigali.

 

 

Dober občutek je prispevati k izgradnji elektrarn na obnovljive vire energije.
Roland Walzl Voznik tovornega vozila za posebne prevoze

Piškotki

Ta spletna stran uporablja tehnično nujno potrebne piškotke. Za prikaz videoposnetkov potrebujemo vaše soglasje za prenos funkcionalnih piškotkov. Z vašim privoljenjem v prenos funkcionalnih piškotkov zajemamo anonimizirane podatke o uporabniškem vedenju, da bo naša spletna stran prijaznejša uporabnikom. Za več informacij kliknite našo Izjavo o varstvu podatkov.