Maj 2018

Letalo

Odsluženo letalo bo po novem krasilo streho hotela v Gradcu.
Država:Avstrija
Kraj:Heidenreichstein – Gradec
Obdobje:marec 2018 – maj 2018
Skrbnik:Herbert Stanzer
Franz Sucek

Izziv

Letalo na cesti: vrhunski posebni prevoz

Že l. 2017 je bila družba Prangl soočena z nenavadnim projektom. Načrt je predvideval prevoz starega, 53,1 m dolgega in 43,2 m širokega letala iz Waldviertela v Gradec, na cilju pa njegov dvig na streho tamkajšnjega hotela. Načrtovanje je trajalo skoraj eno leto, saj je bilo treba izdelati številne študije, preden se je vse skupaj lahko dejansko začelo.

Naša rešitev

Visoka skupna transportna teža kot izziv

Vsega dve noči je bil na poti Iljuschin IL-62, nekdanje predsedniško letalo Češke republike. Prvo noč je 70 m dolg posebni prevoz na vrtljivih podnožjih potoval iz Heidenreichsteina v Baden. V posebej za to izdelani okvirni konstrukciji so transportirali samo trup letala. S širino 5 m in skupno težo 121 t to gotovo ni bil standarden prevoz.

Demontaža semaforjev, kandelabrov ipd.

Milimetri so odločali že v Spodnji Avstriji, toda zares na ozko je šlo potem v Gradcu. Povoziti smo morali več prometnih otokov, dodatno je bilo treba začasno odstraniti semaforje, kandelabre, drogove za zastave, prometne znake in celo odzračevalni jašek. Tudi neko železniško križišče je bilo treba začasno predelati. Na nekaterih odsekih prevozne poti smo morali zapreti tudi parkirišča na obeh straneh ceste, da bi lahko skoznje pretovorili letalo. Krila, rep, pogonske naprave in druga oprema so na cilj prispeli že nekaj dni prej.

Razkladanje trupa letala s teleskopskim dvigalom nosilnosti 200 t

Trup letala, tedaj še brez kril, smo skupaj z okvirjem (skupna teža 54 t) dvignili na višino 10 m in ga obrnili za 90 stopinj, da bi ga lahko začasno odstavili na športnem igrišču za hotelom. Pri tem manevru je trup letala le za malo zgrešil fasado sosednje poslovne stavbe. Po obratu pa je trup štrlel čez cesto z gostim prometom. Varnost je bila torej v vseh pogledih na prvem mestu. Trup jeklene ptice smo nato s teleskopskim dvigalom nosilnosti 200 t dvignili na streho garažne hiše omenjenega hotela.

Mehek in varen »pristanek« na strehi s tandemskim dvigom

Za družbo Prangl je med sestavljanjem in montažo letala na garažni strehi nastopil večtedenski premor. Sestavljeno, 62 t težko letalo s krili sta nato na streho hotela, pribl. 25 m visoko, dvignili teleskopski dvigali nosilnosti 200 t in 500 t. S tem ima Gradec novo atrakcijo: letalo je brez zamude »pristalo« na strehi hotela. Usklajena učinkovitost celotne Pranglove ekipe je iz tega nenavadnega projekta naredila popoln uspeh. O tem so se lahko na lastne oči prepričali tudi številni gledalci.

Lebdenje je prvi korak k letenju.
Franz Sucekprodaja/svetovanje

Piškotki

Ta spletna stran uporablja tehnično nujno potrebne piškotke. Za prikaz videoposnetkov potrebujemo vaše soglasje za prenos funkcionalnih piškotkov. Z vašim privoljenjem v prenos funkcionalnih piškotkov zajemamo anonimizirane podatke o uporabniškem vedenju, da bo naša spletna stran prijaznejša uporabnikom. Za več informacij kliknite našo Izjavo o varstvu podatkov.