Junij 2020

Švedska

Več mobilnih dvigal smo z multimodalnim transportom prenesli na Švedsko.
Država:Avstrija – Švedska
Kraj:Ennshafen – Sundsvall
Obdobje:27. 05. 2020 – 16. 06. 2020
Skrbnik:Jochen Schmidt

Izziv

Postavitev vetrnih elektrarn: pet dvigal družbe Prangl za Švedsko

Že več let je Prangl zanesljiv partner tudi v panogi vetrne energije na Švedskem. Zaradi naše učinkovitosti je stranka naročila nadaljnja velika dvigala, med drugim teleskopski dvigali z nosilnostjo 1000 t in 500 t. Poleg dveh goseničnih dvigal nosilnosti 650 t, že prisotnih na kraju uporabe, je bilo treba zdaj na Švedsko prepeljati še pet teleskopskih dvigal.

Naša rešitev

Multimodalni prevoz

Dostava tega paketa dvigal je potekala večnačinovno oz. multimodalno, z ladjo in po cesti. Najprej je tovor potoval po reki od Ennshafna do Terneuzena, na Nizozemskem. Potisni sestav s transportno Ro-Ro ladjo je bil 80 m dolg in 11,5 m širok. V Ennshafenu je pristala Ro-Ro ladja s premično rampo, preko katere so bila nanjo prepeljana mobilna dvigala. Dvig ustrezne opreme na ladjo je potekal s teleskopskim dvigalom nosilnosti 250 t.

Najprej Ro-Ro ladja, nato cesta

Po prispetju na Nizozemsko je bila oprema preložena na križarski Ro-Ro trajekt. Teleskopska dvigala so bila po kopnem prepeljana z ene ladje na drugo. Vso dodatno opremo so na trajekt vlekli z mobilnimi ploščadmi. Nazadnje je imel trajekt skupno težo 12.480 t, skupno dolžino 153 m in širino 21,6 m. Zaradi optimizacije prevozne poti smo zaprosili za dovoljenje za posebno vožnjo do pristanišča Sundsvall, in ga tudi dobili. Preostalo pot do mesta uporabe (pribl. 170 km) so mobilna dvigala opravila po cesti.

V središču zmanjšani izpusti CO2

Skupno so bila dvigala na poti skoraj tri tedne, pri čemer so 17 dni potovala po vodi. Poleg nezanesljivih statik mostov in bolje izračunljivega trajanja transporta, so bili okoljski pomisleki odločilni, da se je družba Prangl odločila za multimodalni transport. Če bi vso pot opravili po cesti, bi to pomenilo veliko večjo porabo dizelskega goriva. Tako pa smo občutno zmanjšali tudi izpuste CO2.

Prangl kot inovativni partner

S tem natančno načrtovanim transportom velikih dvigal smo ponovno dokazali, da ni vedno uporaba naprav tista, ki naredi določen projekt veličasten. Včasih so prav naši predhodni preudarki oz. načrtovanja tista, zaradi katerih je Prangl inovativni partner. Rumeni strokovnjaki se trudijo pri vsakem projektu najti optimalno rešitev za stranko.

Multimodalni transport po cesti in vodi je s časovnega, gospodarnostnega in okoljskega vidika zelo dobra rešitev.
Jochen Schmidtvodja prevozov težkih tovorov in posebnih prevozov

Piškotki

Ta spletna stran uporablja tehnično nujno potrebne piškotke. Za prikaz videoposnetkov potrebujemo vaše soglasje za prenos funkcionalnih piškotkov. Z vašim privoljenjem v prenos funkcionalnih piškotkov zajemamo anonimizirane podatke o uporabniškem vedenju, da bo naša spletna stran prijaznejša uporabnikom. Za več informacij kliknite našo Izjavo o varstvu podatkov.