September 2023

Operna hiša

Ob odprtju graške operne sezone so na pročelje stavbe namestili velik reklamni transparent.
Država:Graz
Kraj:Graz
Obdobje:07.09.2023
Skrbnik:Ewald Hafner

Izziv

Namestitev transparenta na fasado stavbe zgodovinskega pomena.

Seveda primer za Prangl: namestitev ogromnega reklamnega transparenta na graško operno hišo je bila namenjena pritegniti pozornost javnosti in opozoriti na odprtje umetniške sezone 2023/2024. A zaradi lokacije v središču mesta in s tem povezane omejene svobode gibanja je projekt zahteval dobro premišljen koncept.

Naša rešitev

Zahtevna naloga za strokovnjake

Opera v Gradcu - druga največja operna hiša v Avstriji po Dunajski državni operi - praznuje začetek nove umetniške sezone vsako leto na začetku jeseni. Ob tej priložnosti je bilo treba na fasado območja Kaiser-Josef-Platz namestiti transparent velikosti 11 x 9 metrov. Pri tem projektu ni šlo za težo, temveč za velikost objekta, ki ga je bilo treba sestaviti, omejenost prostora in predvsem številni nadzemni vodi in oporniki. Slednji so bili odgovorni za to, da so naprave upravljali Pranglovi strokovnjaki.

Dve delovni ploščadi na tovornjaku

Zaposleni podjetja Prangl so postavili dve delovni ploščadi na ozkem pločniku, ki se neposredno naslanja na postajo tramvaja. Za to nalogo so uporabili vrste delovnih ploščadi, ki so bile idealne za to nalogo, saj so imele največjo delovno višino 27,60 metrov, nosilnost 230 kilogramov in lateralni doseg 17,00 metrov. Zaposleni iz opere so bili razporejeni, da preusmerjajo mimoidoče pešce iz območja nevarnosti. V vsaki delovni košari je sedel monter, ki je najprej namestil štiri pritrdilne tirnice na predpisanih točkah.

Manipulacija med nadzemnimi vodi

Z uporabo vrví so najprej previdno dvignili najvišjo vodoravno tirnico. Vedno so bili izjemno previdni, da ne bi prišli v stik z mnogimi vodniki. Naslednji korak je bil montaža obeh vertikalnih tirnic na levi in desni strani, nato pa je sledila zadnja prečka na spodnjem koncu. Nato so lahko ekipe transparent postavile na nosilce, kos za kosom - pri vsakem gibu delovne košare so bili pozorni, da ne bi prišli v stik z nobenim kabelskim vodom. Ob prisotnosti mnogih radovednežev je bilo delo končano v popolno zadovoljstvo graške opere.

Veselimo se, da lahko sodelujemo pri odprtju graške umetniške sezone.
Ewald Hafner Prodaja / Svetovanje

Piškotki

Ta spletna stran uporablja tehnično nujno potrebne piškotke. Za prikaz videoposnetkov potrebujemo vaše soglasje za prenos funkcionalnih piškotkov. Z vašim privoljenjem v prenos funkcionalnih piškotkov zajemamo anonimizirane podatke o uporabniškem vedenju, da bo naša spletna stran prijaznejša uporabnikom. Za več informacij kliknite našo Izjavo o varstvu podatkov.