November 2017

Božično drevo

Vsakih nekaj let postavlja Prangl božično drevo na trgu pred dunajskim rotovžem.
Država:Avstrija
Kraj:Dunaj
Obdobje:november 2017
Skrbnik:Ernst Finker

Izziv

Božično drevo na dunajskem Rotovškem trgu

Za izbiro božičnega drevesa za dunajski Rotovški trg (Rathausplatz) je pomembno, da je lepo raščeno in dovolj veliko, seveda pa so pomembne tudi možnosti za prevoz. Od l. 1959 obstaja tradicija, da najpomembnejše božično drevo Dunaja vsako leto prispeva druga zvezna dežela. Prav tako je skoraj že tradicija, da božično drevo postavlja družba Prangl.

Naša rešitev

Tandemski dvig s teleskopskima dvigaloma nosilnosti 55 t prepreči škodo

Letošnje božično drevo prihaja iz Predarlske. 25 m visoka smreka tehta okoli 7 t, njeno deblo pa meri pri štoru 60 cm v premeru. Da med dviganjem s tovornjaka in prenosom na mesto postavitve ne bi prišlo do škode, smreko vsakič dvignemo v tandemu. Po uskladitvi obeh upravljavcev sta teleskopski dvigali nosilnosti 55 t postavila smreko v božični položaj. Dva in pol metra debla pogreznemo v tla, da božično drevo stoji zares varno.

Montaža osvetljave s 35-metrsko dvižno delovno ploščadjo na tovornjaku

Ko smo božično drevo natančno usmerili, smo uporabili tudi 35-metrsko dvižno delovno ploščad. Z njo smo sneli dvižne kavlje,  predvsem pa namestili razkošno osvetljavo. Svečana razsvetlitev predarlške smreke na dunajskem Rotovške trgu je potekala 18.  novembra 2017, ob otvoritvi dunajskega božičnega sejma »Weihnachtstraum« (božične sanje).

Družba Prangl že tradicionalno postavlja božično drevo pred dunajskim rotovžem.
Ernst Finkertehnični ogledi

Piškotki

Ta spletna stran uporablja tehnično nujno potrebne piškotke. Za prikaz videoposnetkov potrebujemo vaše soglasje za prenos funkcionalnih piškotkov. Z vašim privoljenjem v prenos funkcionalnih piškotkov zajemamo anonimizirane podatke o uporabniškem vedenju, da bo naša spletna stran prijaznejša uporabnikom. Za več informacij kliknite našo Izjavo o varstvu podatkov.