November 2022

Vsako leto znova!

Prangl je tudi letos prepeljal dunajsko božično drevo na Rathausplatz in seveda poskrbel tudi za njegovo postavitev.
Država:Avstrija
Kraj:Admont – Dunaj
Obdobje:03.11.2022 – 07.11.2022
Skrbnik:Jochen Schmidt
Andreas Wagner

Izziv

Božično drevo

Prangl že drugo leto zapored ni poskrbel le za postavitev božičnega drevesa na dunajskem Rathausplatzu, temveč tudi za njegov prevoz do cilja. Že 63 let je običaj, da zvezne dežele – vključno z Južno Tirolsko – izmenično pošiljajo zimzeleno rastlino v zvezno prestolnico, ki jo nato postavijo pred mestno hišo, kjer se zaradi praznične okrasitve spremeni v veličastno božično drevo.

Naša rešitev

Nakladanje in transport

Bliža se božič in čas je za božično drevo na dunajskem Rathausplatzu. Letos je bilo približno 130 let staro drevo s Štajerske, natančneje iz gozda Štajerskih državnih gozdov v Buchauu (med Admontom in St. Gallenom), namenjeno na Dunaj. 3,6 tone težko smreko je dvignilo 120 tonsko teleskopsko dvigalo skupaj z avtodvigalom nosilnosti 78 ton in naložilo na traktor. Za prevoz je ekipa Prangl izbrala 3-osni vlačilec, ki je bil zaradi dolžine drevesa 28 metrov kombinirana s 3-osnim dvojnim teleskopskim polnizkim nakladalnikom.

 

Vmesni postanek

Celoten transportni "vlak" je bil na koncu dolg 36 metrov, širok 5,5 metra, visok 4,2 metra in tehtal 40 ton. Transport in njegova spremljevalna vozila so se čez noč odpravili na Dunaj, kjer se je težki transport čez vikend ustavil za postanek na sedežu podjetja Prangl. Nato se je pot v noči z nedelje na ponedeljek nadaljevala proti središču Dunaja. Pot je bila seveda vnaprej skrbno izbrana, saj je zaradi dolžine transporta postalo veliko ovinkov neprevoznih. A vse je potekalo gladko po pričakovanjih, zahvaljujoč izkušeni ekipi.

Postavitev in okrasitev drevesca

Ob prihodu na mestni trg sta drevo v tandemskem dvigu raztovorili dve 60-tonski teleskopski dvigali, ga obrnili navpično in postavili na mesto. Vendar delo s tem še ni bilo opravljeno – navsezadnje je bilo treba smrečico še spremeniti v božično drevo. Za to je bila potrebna delovna ploščad, pritrjena na tovornjak, z največjo delovno višino 36,7 metra, nosilnostjo 500 kilogramov in vodoravnim dosegom 30 metrov. Božične okraske in dodatne veje je bilo enostavno prenašati v razmeroma veliki delovni košari. In zdaj lahko pride božič!

Vsakoletni prevoz božičnega drevesca je vedno eden osebnih vrhuncev ob koncu leta.
Jochen SchmidtVodja težkega in posebnega transporta

Piškotki

Ta spletna stran uporablja tehnično nujno potrebne piškotke. Za prikaz videoposnetkov potrebujemo vaše soglasje za prenos funkcionalnih piškotkov. Z vašim privoljenjem v prenos funkcionalnih piškotkov zajemamo anonimizirane podatke o uporabniškem vedenju, da bo naša spletna stran prijaznejša uporabnikom. Za več informacij kliknite našo Izjavo o varstvu podatkov.