September 2017

Solna kislina

Na madžarskem so gradili napravo za pridobivanje solne kisline. Prangl ekskluzivno pri stvari.
Država:Madžarska
Kraj:Kazincbarcika
Obdobje:september 2017
Skrbnik:Krisztián Kovács
Jürgen Kirschner

Izziv

Kočljiva naloga

V Kazincbarciki, na Madžarskem, so postavljali novo napravo za pridobivanje klorovodikove kisline (ali solne kisline). Glavna naloga je bila montaža 32 m visokega in 160 t težkega reaktorja. Prava naloga za Pranglovo mednarodno ekipo!

Naša rešitev

Tandemski dvig z goseničnim dvigalom nosilnosti 650 t in teleskopskim dvigalom nosilnosti 250 t.

Reaktor (premer 4,8 m) so naredili na JZ Madžarske in ga po cesti prepeljali v Kazincbarciko. V tamkajšnji kemijskem obratu sta reaktor sprejela gosenično dvigalo nosilnosti 650 t in teleskopsko dvigalo nosilnosti 250 t. V tandemskem dvigu smo reaktor dvignili in usmerili za namestitev v končni položaj. Da bi lahko jamčili za ta podvig, smo gosenično dvigalo opremili z 72-metrsko roko in 460-tonskimi protiutežmi. Skupno je kolos tehtal 721,6 t.

Malo prostora, velik časovni pritisk

Drugi dan smo dvignili in namestili tudi 20-tonsko jekleno konstrukcijo, ki obdaja reaktor. Tudi tukaj je šlo za izjemno natančno delo, saj je bilo treba palično konstrukcijo previdno in natančno spuščati na reaktor. Poleg opisanih posebnosti, so vsi udeleženi do zadnje minute zadrževali dih predvsem zaradi primanjkljaja prostora in časa. Za postavitev velikega dvigala smo imeli samo pet dni časa. Če pomislimo, da je dostava celotnega sistema zahtevala 40 tovornjakov komponent, zelo ambiciozen podvig. Za sama dvižna dela smo imeli nato samo dva dni.

Čezmejno sodelovanje potekalo odlično

A družba Prangl ni bila zadolžena za ta projekt brez razloga. Na osnovi izkušenj iz več drugih, skupno izvedenih projektov, smo tudi to naročilo speljali v zadovoljstvo vseh udeleženih. Čezmejno sodelovanje Pranglovih ekip je enkrat več potekalo brezhibno. Seveda vedno znova s predhodnimi temeljitimi pripravami in načrtovanjem.

Malo prostora in časa za izvedbo? Z nami gre tudi to.
Jürgen Kirschnervodstvo, High & Heavy International

Piškotki

Ta spletna stran uporablja tehnično nujno potrebne piškotke. Za prikaz videoposnetkov potrebujemo vaše soglasje za prenos funkcionalnih piškotkov. Z vašim privoljenjem v prenos funkcionalnih piškotkov zajemamo anonimizirane podatke o uporabniškem vedenju, da bo naša spletna stran prijaznejša uporabnikom. Za več informacij kliknite našo Izjavo o varstvu podatkov.