Julij 2019

Prototip

Globalni prototip nove vetrne turbine je postavila družba Prangl.
Država:Avstrija
Kraj:Scharndorf
Obdobje:20. 5. 2019 – poteka
Skrbnik:Jürgen Kirschner

Izziv

Vetrna turbina z modularnim jeklenim stebrom

V Avstriji je bila zgrajena prva vetrna turbina z modularnim jeklenim stebrom na svetu. Deli stebra so cevasti segmenti iz okovanih jeklenih elementov, sestavljeni in priviti na gradbišču. V naslednjem montažnem koraku so segmenti dvignjeni drug vrh drugega in povezave med njimi prav tako privite. Za tovrstna posebna posredovanja so strokovnjaki družbe Prangl vedno pravi sogovorniki.

Naša rešitev

Gosenično dvigalo z nosilnostjo 650 t in posebej visoko glavno roko

V Scharndorfu, v Spodnji Avstriji, smo na višini 135 m modularnega jeklenega stebra namestili vetrno turbino. Glavna montaža je zahtevala veliko premično dvigalo. Z goseničnim dvigalom nosilnosti 650 t smo na koncu našli ustrezno opremo. Ker je šlo za prototip in s tem nova sredstva za pritrjevanje, je bilo treba celotno glavno roko montirati višje kot običajno. Celoten dvižni sistem je dosegel višino 156 m, tehtal pa je 950 t.

Uspešna izvedba z izkušnjami s področja vetrne energije

Poleg velikega dvigala je bilo v uporabi še veliko dodatne opreme: 1 x teleskopsko dvigalo nosilnosti 50 t; 1 x teleskopski viličar z dolgimi vilicami nosilnosti 6 t; 2 x 12 m škarjasta dvižna delovna ploščad; 1 x 22 m teleskopska gosenična delovna ploščad; 1 x 28 m teleskopska delovna ploščad. Dodatno je bilo na voljo 30 podlog za bagre iz posebnega lesa. Zaradi dolgoletnih izkušenj na področju vetrne energije in obsežnega ter raznolikega voznega parka je bilo delo zaupano družbi Prangl. Rumena ekipa je edinstvene pogoje premagala izjemo zadovoljivo.

Gradnja prototipa jeklenega stebra vetrne turbine s podporo družbe Prangl: tako se udejanjajo ideje!
Jürgen Kirschnervodstvo, High & Heavy International

Piškotki

Ta spletna stran uporablja tehnično nujno potrebne piškotke. Za prikaz videoposnetkov potrebujemo vaše soglasje za prenos funkcionalnih piškotkov. Z vašim privoljenjem v prenos funkcionalnih piškotkov zajemamo anonimizirane podatke o uporabniškem vedenju, da bo naša spletna stran prijaznejša uporabnikom. Za več informacij kliknite našo Izjavo o varstvu podatkov.