Marec 2023

Prevoz ventilatorjev

Podjetje Prangl je bilo zadolženo za prevoz industrijskega ventilatorja iz Tiszakecske (Madžarska) v donavsko pristanišče Krems an der Donau
Država:Madžarska - Avstrija
Kraj:Tiszakecske – Krems
Obdobje:07.02.2023 – 08.02.2023
Skrbnik:Jochen Schmidt

Izziv

Izjemno širok težki transport

Ventilator za gradnjo obratov je bilo treba iz madžarske proizvodne tovarne pripeljati v pristanišče Krems an der Donau. Običajno bi bilo za zapleteno transportno verigo potrebno plovilo za plovbo po celinskih plovnih poteh, saj se je na prvi pogled zdel neprekinjen prevoz po cesti neizvedljiv zaradi širine ventilatorja, ki znaša kar 6,13 metra.

Naša rešitev

Cesta namesto plovilo za celinske plovne poti

To ne bi bil Prangl, če ne bi uporabili najboljšega in hkrati najugodnejšega koncepta za kupca: Kljub vsem izzivom je ekipa strokovnjakov na podlagi zelo podrobnega načrtovanja prevoza in natančnega raziskovanja poti pripravila izvedljivo cestno rešitev za industrijski ventilator (ki meri 6,13 x 6,13 x 0,40 metra in tehta 4.000 kilogramov). Prav tako je bilo treba določiti natančen časovni razpored, da ne bi prišlo do zastoja preostalega cestnega prometa. Zaradi širine prevoza sta bila za izvedbo potrebna več kot dva vozna pasova.

3-osno plato sedlo

Ekstremne transportne širine zahtevajo transportno opremo, ki je čim bolj mobilna in prilagodljiva. V tem primeru je bil 3-osni vlačilec s 3-osno platformsko prikolico s hidravličnim krmiljenjem odlična izbira. Kratka transportna dolžina v povezavi z zelo dobro sposobnostjo zavijanja je omogočila premagovanje vseh ozkih grl. Nakladalna višina prikolice 1,6 metra je prav tako velika prednost, saj lahko zaniha čez bariere. V kombinaciji z ventilatorjem je tako nastal transportni vlak dolžine 17,5 metra.metra.

Izjemna zbranost

Tako se je izredno širok in 4 metre visok težki tovornjak čez noč odpeljal iz Tiszakecske v Krems. Za voznika je to pomenilo, da je moral biti zelo zbran, saj je lahko že najmanjši premik volana povzročil poškodbo tovora pri vožnji skozi tesne točke na progi. Promet je bilo treba vedno znova začasno ustaviti, da bi zagotovili varno vožnjo. Ožje dovozne ceste so se izkazale za poseben izziv, saj na njih skoraj ni bilo prostora za druge udeležence v prometu. Štiri spremljevalna vozila so bila v visoki pripravljenosti, na Madžarskem pa je konvoj spremljala policija.

Maksimalno strokovno znanje in izkušnje

Kljub izjemni širini je izredni prevoz potekal po načrtu - brez zapletov in v skladu z urnikom. Ker je prevoz po cesti potekal brez prekinitev, to za stranko ni pomenilo le ekonomske prednosti, temveč tudi velik prihranek časa. Poleg natančnega načrtovanja prevoza je seveda tudi visoko usposobljen voznik z obsežnim strokovnim znanjem in izkušnjami igral ključno vlogo pri uspehu te občutljive naloge, ki je bila opravljena v popolno zadovoljstvo stranke: industrijski ventilator je bil varno dostavljen na cilj - v pristanišče Krems.

"Pri vseh ekstremnih dimenzijah prevoza sta načrtovanje in izvedba enako pomembna za uspešen prihod na cilj."
Jochen SchmidtVodja težkega in posebnega transporta

Piškotki

Ta spletna stran uporablja tehnično nujno potrebne piškotke. Za prikaz videoposnetkov potrebujemo vaše soglasje za prenos funkcionalnih piškotkov. Z vašim privoljenjem v prenos funkcionalnih piškotkov zajemamo anonimizirane podatke o uporabniškem vedenju, da bo naša spletna stran prijaznejša uporabnikom. Za več informacij kliknite našo Izjavo o varstvu podatkov.