Januar 2020

Novela o šahu

Družba Prangl je kot ekskluzivni partner sodelovala pri filmskem časovnem potovanju v središču Dunaja.
Država:Avstrija
Kraj:Dunaj
Obdobje:4. 12. 2019 – 17. 12. 2019
Skrbnik:Andreas Wagner

Izziv

Snemanje nove priredbe »Novele o šahu«

Na Dunaju je pred kratkim nastajala prva filmska priredba »Novele o šahu« avtorja Stefana Zweiga. Izvirna produkcija s Curdom Jürgensom in Mariom Adorfom v glavnih vlogah je iz leta 1960. Za nemško govoreče občinstvo je bil na novo posnet roman o avstrijskem pravniku, ki se v ujetništvu Gestapa razvije v šahovskega genija.

Naša rešitev

Izbira Pranglovih najemnih naprav v živo

Pri pripravah smo morali strogo ohranjati tajnost. Prizorišča snemanja pa smo morali strogo zavarovati in ograditi. Že jeseni 2019 smo se prvič sestali z ekipo strokovnjakov za osvetlitev. Pri tem je bilo bistvenega pomena, da smo se o različnih predlogih pogovorili v novi centrali družbe Prangl in si nato v živo ogledali razpoložljivo opremo. To je zelo olajšalo nalogo vseh udeleženih.

Dosledno načrtovanje kot zagotovilo uspeha

Snemanje je delno potekalo v predbožičnem času. S cestnimi zaporami in prepovedmi ustavljanja je snemanje filma seveda predstavljalo neugoden dejavnik za okoliške božične sejme. Zato je bilo prestavljanje terminov pravzaprav popolnoma izključeno. Toliko pomembnejše sta bila načrtovanje s strani Pranglovih strokovnjakov in previdna izbira naprav iz obsežnega rumenega voznega parka. Tako smo celotni filmski ekipi zagotovili varnost.

Zreli za film: specialna dvigala in delovne ploščadi

Skrbna organizacija se je izplačala: Želene naprave so bile vedno pravočasno na voljo za nočna snemanja. V devetih snemalnih dneh smo pripravili 12 naprav (posebno dvigalo nosilnosti 30 ton ter 11 delovnih ploščadi različnih tipov in razredov). Tako je snemanje s tehničnega vidika potekalo brezhibno. Končni izdelek bo na ogled v kinematografih v začetku leta 2021.

Da se bom 21 let po maturi ponovno srečal z Novelo o šahu, si ne bi mislil. V vsakem primeru me je tokrat bolj veselila.
Andreas Wagnerprodaja/svetovanje

Piškotki

Ta spletna stran uporablja tehnično nujno potrebne piškotke. Za prikaz videoposnetkov potrebujemo vaše soglasje za prenos funkcionalnih piškotkov. Z vašim privoljenjem v prenos funkcionalnih piškotkov zajemamo anonimizirane podatke o uporabniškem vedenju, da bo naša spletna stran prijaznejša uporabnikom. Za več informacij kliknite našo Izjavo o varstvu podatkov.