Februar 2020

Letališče

Letališče Dunaj-Schwechat je dobilo veličasten most. Družba Prangl je sodelovala z najmočnejšim teleskopskim dvigalom.
Država:Avstrija
Kraj:Schwechat
Obdobje:9. 02. 2020 – 10. 02. 2020
Skrbnik:Klaus Obertscheider

Izziv

Prangl kot graditelj mostov

Več kot 92 m dolg novi most za pešce bo povezoval pakirno hišo 3 z novim pisarniškim poslopjem 4. Veličastnost te novogradnje je v tem, da bo nanjo nameščena največja LED-stena Avstrije s površino pribl. 180 m2. Most bo s tem bržkone privlačil poglede s celotnega letališča in Airport Cityja.

Naša rešitev

Odločilno načrtovanje

Pranglovi strokovnjaki so bili od začetka vključeni v postopek načrtovanja. Premikanje jeklenih elementov je bilo, zaradi težavnih prostorskih razmer in montaže raznih vgradnih delov na mestu postavitve, zelo težavno. Tudi stojno površino je bilo treba skrbno izbrati. Cilj je bil dvigniti obe jekleni konstrukciji z ene lokacije. Ker imajo v neposredni bližini Avstrijske zvezne železnice ÖBB svoj podzemni sistem tirov za letališke vlake (CAT), je bilo na voljo zelo malo talnih površin primerne nosilnosti.

Najmočnejše teleskopsko dvigalo v Avstriji

Za najgospodarnejšo rešitev se je izkazal PTK 1000, najmočnejše teleskopsko dvigalo v Avstriji. Izvorno sta bili za dviga predvideni dve noči. Toda zaradi bližajoče se nevihtne fronte Sabine smo morali končati z delom v eni noči. Natančno ob 23.00 h smo začeli s premikanjem prvega elementa mostu (33,9 m dolg in 47,6 t težak). Dvigalo nosilnosti 1000 t je moralo delati na velikem radiusu 34,3 m.  Ob pribl. 3.00 h smo z njim do milimetra natančno dvignili in namestili še drugi del mosta (79,7 t težak in 62,1 m dolg).

Popolna zapora za varnost

Seveda je bila tudi pri teh delih varnost v središču pozornosti. Zato smo izvedli velikoploskovno popolno zaporo prometa. Med 23. in 5. uro je bil ves promet prepovedan oz. je bil speljan obvoz daleč naokrog. Zahvaljujoč natančnemu delu vseh udeležencev je bil projekt zaključen pravočasno in v zadovoljstvo vseh udeleženih. Tako se je družba Prangl enkrat več izkazala kot »graditelj mostov«.

»Izvajanje projekta skupaj z družbo Prangl nam je vedno znova v veselje.« To so bile besede stranke po uspešno izvedenem projektu. Tak odziv motivira vse udeležence in jim daje veselje do dela.
Klaus Obertscheiderprodaja/svetovanje

Piškotki

Ta spletna stran uporablja tehnično nujno potrebne piškotke. Za prikaz videoposnetkov potrebujemo vaše soglasje za prenos funkcionalnih piškotkov. Z vašim privoljenjem v prenos funkcionalnih piškotkov zajemamo anonimizirane podatke o uporabniškem vedenju, da bo naša spletna stran prijaznejša uporabnikom. Za več informacij kliknite našo Izjavo o varstvu podatkov.