Avgust 2015

Jauntalski Most Čez Dravo

Družba Prangl je uspešno opravila neobičajno podporno storitev na področju infrastrukture.
Država:Avstrija
Kraj:Žvabek na Dravi
Obdobje:april 2015 – september 2015
Skrbnik:Franz Sucek
Karl-Heinz Tirof

Izziv

Kontrolna dela na stebrih mostu

Železniški most čez Dravo v dolini Jauntal, zgrajen l.1964, naj bi podprli še z drugo nosilno konstrukcijo. Predhodno je bilo treba zagotoviti, da lahko obstoječi nosilni stebri mosta prenesejo to breme. Za hitro izvedbo preverjanja, ogledov in vrtalnih del je bila zadolžena družba Prangl.

Naša rešitev

Nenavaden izziv za družbo Prangl

S skupno dolžino slabih 430 m in višino 95 m je Jauntalski most vse do danes eden najvišjih železniških mostov v Evropi. Projekt predvideva čisto novo jekleno nosilno konstrukcijo, nameščeno na obstoječe stebre mosta. Ojačati je treba tudi podporne konstrukcije na obeh obrežjih in prilagoditi glave podpornih stebrov mosta. Za ta namen je treba betonske stebre iz 60-tih let dobro preveriti. Z jedrnim vrtanjem bodo strokovnjaki ugotovili, ali je most dovolj vzdržljiv za te posege.

Najete delovne ploščadi dostavljene z ladjo za prevoz težkih tovorov

Skupaj z ekipo Avstrijskih zveznih železnic (ÖBB) smo izdelali koncept: z 12-metrskimi, visečimi delovnimi ploščadmi smo našli gospodarno rešitev za ta podvig. Za dostop do stebrov, ki stojijo v Dravi, smo morali poklicati na pomoč avstrijsko zvezno vojsko. S posebno ladjo za prevoz težkih tovorov so viseče delovne ploščadi, od bližnje elektrarne Žvabek do mosta, prepeljali 4 km proti toku Drave. Druge možnosti dostave delovnih ploščadi v tem primeru nismo imeli.

Popolno usklajeni nalogo uspešno opravili

Na cilju smo svojo opremo najprej pravilno pritrdili. In dela na 90-metrskih betonskih stebrih mosta so se lahko začela. Ker se je vrtalo samo na določenih mestih, je bila možnost premikanja zelo pomembna. Sicer kemijski preskus vzdržljivosti mosta ne bi bil izvedljiv. Kljub temu nenavadnemu izzivu, smo lahko vsa dela zaključili pravočasno in v zadovoljstvo vseh udeleženih.

Kdor si želi od blizu ogledati visoke mostne podpornike, rabi viseče delovne ploščadi družbe Prangl.
Franz Sucekprodaja/svetovanje

Piškotki

Ta spletna stran uporablja tehnično nujno potrebne piškotke. Za prikaz videoposnetkov potrebujemo vaše soglasje za prenos funkcionalnih piškotkov. Z vašim privoljenjem v prenos funkcionalnih piškotkov zajemamo anonimizirane podatke o uporabniškem vedenju, da bo naša spletna stran prijaznejša uporabnikom. Za več informacij kliknite našo Izjavo o varstvu podatkov.