Avgust 2019

Fürstkogel

Stare znance vedno radi srečamo! Na avstrijskem Štajerskem postavljajo pet novih vetrnih turbin.
Država:Avstrija
Kraj:Stanz
Obdobje:julij 2019 – september 2019
Skrbnik:Andreas Schneider

Izziv

Vetrne turbine v Alpah

Na Fürstkoglu smo postavili vetrno elektrarno s petimi vetrnimi turbinami. Med njimi je bila tudi na 137 m montirana vetrna turbina, ki je s tem najvišja naprava, postavljena v Alpah. Druge štiri vetrnice so montirane na višini 117 m. Prebivalci Stanza se še dobro spominjajo rumenih velikanov družbe Prangl.

Naša rešitev

Prepričal je Pranglov koncept »Vse na enem mestu«.

Okvirni pogoji izvedbe tovrstnega projekta zahtevajo intenzivno načrtovanje. Da bi omogočili izvedbo tako zahtevnega projekta, smo morali opraviti nekaj gradbeno-tehničnih ogledov in izvesti nekaj transportnih študij. Družba Prangl je prepričala že pri načrtovanju. Zlasti pomembno je bilo, da smo lahko s celotnim razponom storitev na področjih transporta, logistike, pretovarjanja in dvigalne tehnike ponudili na enem mestu. Uspešno preprečevanje vmesnikov je pri tako zahtevnem projektu odločilnega pomena za pravočasno izvedbo.

Rumeni transporterji težkih tovorov v uporabi

S transporterji težkih tovorov smo strojna ohišja (posamična teža 65 t), pesta (posamična teža 31,5 t), pogonske sklope (posamična teža 61 t) in lopatice vetrnih turbin (posamična teža 14,7 t) prepeljali z Danske v Avstrijo. Stebrni segmenti so prispeli iz Nemčije. Najtežje in največje kose je bilo treba prepeljati z rečno ladjo. Po pretovarjanju v pristanišču v Ennsu, kar je prav tako izvedla družba Prangl, so bili najtežji jekleni deli z maso do 87 t pripravljeni za nadaljnji prevoz. Jekleni segmenti so merili v dolžino do 30 m.

Transportni moduli v izmeničnem prometu

Vse komponente smo skladiščili na točki pretovarjanja v Stanzu. Tokrat je bilo pomembno, da smo našli točko pretovarjanja pred mestnim jedrom, saj prevoz posameznih komponent skozi ozke ulice mestnega jedra z »običajnimi« sredstvi ni bil izvedljiv. Kot najprimernejšo točko pretovarjanja smo izbrali žago. Pri pretovarjanju smo uporabili teleskopsko dvigalo nosilnosti 220 t in gosenično dvigalo nosilnosti 280 t. Zaradi klančin z do 17-odstotnim naklonom smo morali vse komponente do vsakokratne točke za montažo prepeljati z modulom za težke tovore (12 osi).

Varstvo narave s transporterjem lopatic vetrnih turbin (VT)

Da bi zadostili varstvu narave, smo za transport uporabili preverjeno napravo za prevoz lopatic VT. Ta nam je na ozkih ovinkih med robovi stavb omogočila dvig oz. postavitev 62 m dolgih lopatic rotorja do kota 60°. Tako smo prihranili pri ukrepih za prilagoditve na gorskih cestah in poteh. S tem pa nismo le prispevali k varstvu narave in ohranjanju krajinske podobe, temveč tudi upravitelju prihranili stroške. Vožnja po 16 km dolgi poti je trajala do štiri ure in zahtevala vso pozornost.

Gosenično dvigalo nosilnosti 650 t, teleskopsko dvigalo nosilnosti 200 t

Ker je bilo na voljo malo prostora, smo lahko dele naprave le delno in začasno skladiščili v okolici dvigal. Zato smo morali vse komponente dostaviti ob primernem času za takojšno montažo. Taka natančnost pri dostavi je zahtevala optimalne logistične uskladitve med vsemi člani Pranglove ekipe. Raztovarjanje na hribu in postavitev vetrnih turbin smo izvedli z goseničnim dvigalom nosilnosti 650 t in teleskopskim dvigalom nosilnosti 200 t. Za izvedbo del med vetrnimi turbinami smo uporabljali dodatne transportne enote.
Projekt je bil zaključen v dogovorjenem času in v izjemno zadovoljstvo vseh udeleženih.

Eine Gratwanderung am Rande des Machbaren. Mit hohem persönlichen Einsatz und hervorragendem Teamgeist aller Beteiligten haben wir dieses außergewöhnliche Projekt erfolgreich gemeistert.
Martin SchusterSchwertransportfahrer

Piškotki

Ta spletna stran uporablja tehnično nujno potrebne piškotke. Za prikaz videoposnetkov potrebujemo vaše soglasje za prenos funkcionalnih piškotkov. Z vašim privoljenjem v prenos funkcionalnih piškotkov zajemamo anonimizirane podatke o uporabniškem vedenju, da bo naša spletna stran prijaznejša uporabnikom. Za več informacij kliknite našo Izjavo o varstvu podatkov.