Marec 2022

Dunajsko panoramsko kolo

Na dunajski znamenitosti so morali ponovno zamenjati napere - tokrat s Pranglovo pomočjo.
Država:Avstrija
Kraj:Dunaj
Obdobje:07.03.2022 – 11.03.2022
Skrbnik:Thomas Bauer

Izziv

Vzdrževanje dunajske znamenitosti

Veliko panoramsko kolo spada med najbolj priljubljene turistične točke mesta Dunaj. Za turiste je absolutno nujno, da se zavrtijo in uživajo v razgledu nad prestolnico. Redni pregledi vedno zagotavljajo večjo varnost. Čas je bil za ponovno menjavo kabelskih naper, kar so do sedaj izvajali ročno.

Naša rešitev

Zamenjava jeklenih vrvi

120 naper daje panoramskemu kolesu, ki je bilo postavljeno ob praznovanju 50. obletnice vladavine cesarja Franca Jožefa I. ob koncu 19. stoletja, potrebno stabilnost. Glede na obrabo se te pomembne vrvi obnavljajo. Pri tem kočljivem delu na velikih višinah smo delavcem priskočili na pomoč in nudili podporo s Pranglovim 100 tonskim teleskopskim dvigalom na 4 osi. Prav zaradi obstoječega dovoza je bila zahtevana kompaktnost tega dvigala.  Samo s "majšim" dvigalom je bilo mogoče zavzeti potreben položaj.

Teleskopsko dvigalo kot pomočnik

Panoramsko kolo so obrnili tako, da je bila vrv, ki jo je bilo potrebno zamenjati, postavljena navpično nad osjo. Ta način so izbrali, saj dvigalo ni doseglo vrvi pod osjo zaradi stranskih opornikov velikega kolesa. Potem ko je bila omenjena vrv pritrjena na zgornji rob dvigala, so lahko monterji, ki so bili dobro zavarovani, vrv zrahljali na vrtoglavi višini. Nato so lahko vrv odstranili na spodnjem koncu osi.  Dvigalo je vrv odložilo na ustreznem mestu in prevzelo novo vrv. Vrv so dvignili in previdno pritrdili.

Majhna obremenitev, dolgi izvlek

Postopoma je bila obnova vsake stare oziroma nove vrvi izpeljana na enak način, dokler delo ni bilo zaključeno. Teža posameznih delov, in sicer okoli 200 kilogramov, ni predstavljala največji izziv pri Pranglovi asistenci. Poudarek je bil na natančnosti in predvidevanju za lažje in varneje izpeljano delo na skoraj 65 metrov visoki konstrukciji. Rumenim strokovnjakom je bilo v čast biti del vzdrževanja te  tradicionalne znamenitosti Dunaja, ki se obrača že več kot 100 let.

Upravljali smo z vsako nitjo vrvi !
Thomas BauerProdaja / Svetovanje

Piškotki

Ta spletna stran uporablja tehnično nujno potrebne piškotke. Za prikaz videoposnetkov potrebujemo vaše soglasje za prenos funkcionalnih piškotkov. Z vašim privoljenjem v prenos funkcionalnih piškotkov zajemamo anonimizirane podatke o uporabniškem vedenju, da bo naša spletna stran prijaznejša uporabnikom. Za več informacij kliknite našo Izjavo o varstvu podatkov.