November 2021

Božično drevo

To leto je podjetje Prangl božično drevo najprej prepeljalo do dunajskega Rotovškega trga in ga nato, kot je v navadi, tam tudi postavilo.
Država:Avstrija
Kraj:Dunaj
Obdobje:28.10.2021 – 03.11.2021
Skrbnik:Ewald Samer
Christoph Farkas

Izziv

Podiranje – transport – postavitev

Pri 130 let stari in 30 metrov visoki smreki so 13. novembra 2021 svečano prižgali praznične luči. Od l. 1959 obstaja tradicija, da najpomembnejše božično drevo Dunaja vsako leto prispeva druga zvezna dežela. Prav tako je skoraj že tradicija, da božično drevo postavlja družba Prangl.

Naša rešitev

Podiranje božičnega drevesa

Letošnje božično drevo prihaja iz četrti Mattersburg. "Dunajsko božično drevo je že od nekdaj simbol skupnosti in povezanosti. Letos ob 100-letnem jubileju Gradiščanske simbolizira tudi pripadnost najmlajše zvezne dežele Avstriji," je ob prispetju drevesa poudaril dunajski župan Ludwig. Preden se je lahko smreka odpravila na potovanje, jo je bilo treba podreti v občini Wiesen ter s teleskopskim dvigalom nosilnosti 100 ton in posebnim dvigalom nosilnosti 55 ton podjetja Prangl preložiti na posebni transporter.

Transport božičnega drevesa

Zaradi prostorskih razmer na kraju samem sta bili potrebni dve mobilni dvigali. Ker so bili gozdne poti in tudi mesto postavitve dvigala zelo ozki, več opreme ni bilo mogoče uporabiti. S 3-osnim vlačilcem in nizkopodnim polpriklopnikom se je 5,5 metra široko in pribl. 10 ton težko božično drevo odpravilo na potovanje. Toda to še ni vse: najti je bilo treba zaščiteno vmesno skladiščno površino. To smo na koncu našli v novi centrali podjetja Prangl v soseski Dunaj Liesing.

Postavitev božičnega drevesa

Po prestani noči in dnevu na "rumenem" območju podjetja smo smreko nato prepeljali na dunajski Rotovški trg. Zgodaj zjutraj se je začel zadnji akt na tem potovanju: postavitev ponosne smreke. Tudi v glavnem mestu smo morali uporabiti dve mobilni dvigali. S tandemskim dvigom sta teleskopski dvigali nosilnosti 60 ton božično drevo obrnili in ga milimeter natančno namestili v predvideno talno odprtino. Ta božični spektakel je še enkrat dokazal, kako brezhibno lahko delujejo logistični projekti, če uporabimo zasnovo "One Stop Shopping" podjetja Prangl.

Iz gozda prihajam zahvaljujoč podjetju Prangl.
Christopher FarkasVerkauf / Beratung

Piškotki

Ta spletna stran uporablja tehnično nujno potrebne piškotke. Za prikaz videoposnetkov potrebujemo vaše soglasje za prenos funkcionalnih piškotkov. Z vašim privoljenjem v prenos funkcionalnih piškotkov zajemamo anonimizirane podatke o uporabniškem vedenju, da bo naša spletna stran prijaznejša uporabnikom. Za več informacij kliknite našo Izjavo o varstvu podatkov.