September 2022

Bazilika

Prangl je z občutljivimi potezami podprl obsežno prenovo največje madžarske cerkve, katedrale v Esztergomu.
Država:Madžarska
Kraj:Esztergom
Obdobje:19–22.09.2022.
Skrbnik:László Mészáros

Izziv

Prenova južnega stolpa bazilike

Med obsežnimi obnovitvenimi deli naloga strokovnjakov podjetja Prangl ni bila le dvigniti 11-tonsko kupolo južnega stolpa, da bi odstranili veliki zvon za obnovo. Tudi stolp so morali skoraj v celoti razstaviti. Kajti povsem novi stropni nosilci bodo namesto dosedanjih treh zvonov lahko nosili pet do šest zvonov.

Naša rešitev

Dvig kupole

Katedrala Esztergom, 100 metrov visoka neoklasicistična katedrala, se nahaja na najvišji točki mesta. S površino 5660 kvadratnih metrov je največja cerkev na Madžarskem in ena največjih bazilik v Evropi. Zdaj veličastno cerkev skrbno obnavljajo. Pomembna faza je celovita notranja in zunanja prenova južnega stolpa. Da bi obnovili največjega izmed treh tu nameščenih zvonov – ne da bi uničili steno stolpa – je bilo treba s stolpa odstraniti kupolo in odstraniti celotno strešno konstrukcijo.

Teleskopsko dvigalo nosilnosti 250 ton

Kot najučinkovitejša rešitev se je v tem primeru izkazalo teleskopsko dvigalo z nosilnostjo 250 ton. Čeprav bi za dvig tovora zadostovalo manjše dvigalo s podaljškom, tesna postavitev ni omogočala vgradnje podaljška. Večje teleskopsko dvigalo je zmoglo vsa dvigovanja z 72-metrsko glavno roko (protiutež 47,5 tone). Kot prvi korak v obsežnih gradbenih delih je bila skrbno postavljena kupola, katere najvišja točka je križ na višini 60 metrov. Postavili so jo na prostor ob baziliki, kjer tudi poteka obnova.

Odstranjevanje zvona

Naslednja dvigala so bila uporabljenih za rušenje in odstranitev stropa nad zvonovi. Sledil je velik zvon s premerom skoraj 2,2 metra in težo približno 6 ton. Izvlekli so ga skupaj z okoli 1,3 tone težkim nosilcem. Sledil je še okoli 300 kilogramov težak zvon s premerom 0,8 metra. Pri kasnejšem izkopu zvonika je bilo pomembno, da ga odstranimo v čim večjih enotah. Razbili so ga na dva dela, težka po 5,5 in 6 ton, izvlekli pa so ju posamično.

Uspešna izvedba

Dvigalo je postopoma odstranilo tudi stropne elemente s hrastovih tramov spodaj, ki so bili težki 1,1 tone. Čisto na koncu je sledil izkop celotne stropne konstrukcije. Vsi dvigi so potekali brez težav. Sprememba položaja dvigala na delu predorske plošče je zahtevala posebno pozornost ekipe Prangl. Da bi spoštovali statiko, so tu uporabili poseben most. Nič ni oviralo nadaljevanja del. Popolna obnova katedrale naj bi bila končana do pomladi 2024.


Izziv z neba!
László MészárosStoritve za stranke/prodaja

Piškotki

Ta spletna stran uporablja tehnično nujno potrebne piškotke. Za prikaz videoposnetkov potrebujemo vaše soglasje za prenos funkcionalnih piškotkov. Z vašim privoljenjem v prenos funkcionalnih piškotkov zajemamo anonimizirane podatke o uporabniškem vedenju, da bo naša spletna stran prijaznejša uporabnikom. Za več informacij kliknite našo Izjavo o varstvu podatkov.