Lokalne novice

Kaj je novega? Odkrijte tukaj aktualne novice po državah. 
Tu ste na pravem mestu: Z enim klikom do najzanimivejših lokalnih projektov in novic.

S TELESKOPSKIM VILIČARJEM SMO PRISKOČILI NA POMOČ ČEBELICAM

V Pranglu smo pridni kot čebele!

Brez čebel ne bi bilo niti življenja, s skrbjo za njihovo življenjsko okolje in hkrati z ohranjanjem kulturne dediščine pa pomagamo poskrbeti, da bodo tudi zanamci lahko kakovostno živeli in poznali ter cenili dosežke prednikov. V začetku julija smo se zato z veseljem odzvali in dobrodelno angažirali ter s teleskopskim viličarjem na Grajskem hribu v Ljubljani brezplačno pomagali postaviti repliko Plečnikovega čebelnjaka. Ta je pred skoraj 100 leti izvirno stal na posestvu dvorca Lány blizu Prage na Češkem.

V Pranglu bomo tudi v prihodnje z veseljem podpirali podobne projekte, ki plemenitijo sedanjost in obenem skrbijo za lepšo prihodnost.

Med potjo se iz dimnika še ni kadilo!

Muzejska parna lokomotiva: V 99 letih iz Berlina prek Jesenic in Ljubljane v Zreče

Pranglova ekipa se je konec maja prav po »ajzenponarsko« pozabavala in z vso previdnostjo dvignila 99 let staro in edino aktivno pravo parno lokomotivo v Sloveniji! Čeprav ima veljavno dovoljenje za vožnjo, je dobrih sto kilometrov iz ljubljanskega Železniškega muzeja v Zreče opravila ne po tirih, temveč na prikolici. Lokomotiva tehta »samo« 12 ton, zato je bil naklad in razklad z našim teleskopskim dvigalom pravi mačji kašelj, manjkal je le še načelnik postaje z rdečo kapo in loparčkom, ki bi zapiskal signal za odhod. Ob tako zanimivem tovoru si lahko mislite, koliko radovednih in občudujočih pogledov smo bili deležni, mi pa smo pokali od ponosa.

Lokomotiva je bila sicer izdelana v Berlinu in je nekaj časa vozila po Nemčiji, nato pa postala članica kolektiva Železarne Jesenice in jim dolga leta zvesto služila. Po mnogih letih je kot še vedno živahna upokojenka naposled zasedla častno mesto v Železniškem muzeju v Ljubljani. A ker za nove izzive ni nikoli prepozno, se je lokomotiva vrnila iz »penzije« in tudi s pomočjo Prangla odpotovala v Zreče, kjer bo s sopihanjem in žvižganjem kot muzejska lokomotiva še naprej razveseljevala stare in mlade potnike, ki se bodo popeljali z zreško lokalno muzejsko železnico.

Piškotki

Ta spletna stran uporablja tehnično nujno potrebne piškotke. Za prikaz videoposnetkov potrebujemo vaše soglasje za prenos funkcionalnih piškotkov. Z vašim privoljenjem v prenos funkcionalnih piškotkov zajemamo anonimizirane podatke o uporabniškem vedenju, da bo naša spletna stran prijaznejša uporabnikom. Za več informacij kliknite našo Izjavo o varstvu podatkov.