Avgust 2016

Vetrna elektrarna pretul

Družba Prangl sodeluje pri postavitvi nadaljnje gorske vetrne elektrarne.
Država:Avstrija
Kraj:Mürzzuschlag
Obdobje:april 2016 – september 2016
Skrbnik:Andreas Schneider

Izziv

Postavitev vetrne elektrarne na gori Pretulalpe

Kot največji upravitelj naravnega prostora, delniška družba Österreichische Bundesforste (prev.: avstrijski zvezni gozdovi) podpira pridobivanje energije iz obnovljivih virov. Vetrna elektrarna Pretul bo stala na pribl. 1.600 m nadmorske višine, naloga Pranglovih strokovnjakov pa je ponovno obsegala izdelavo koncepta prevoza, vmesnega skladiščenja in dviganja.

Naša rešitev

Zelena elektrika za 22.300 gospodinjstev s pomočjo družbe Prangl

Vetrna elektrarna se razteza prek občin Langenwang, Mürzzuschlag, Ratten in Rettenegg ter obsega 14 vetrnih turbin, montiranih na višini stebrov 78 m in s premerom rotorja 82 m. Z letno proizvodnjo 88 GWh lahko elektrarna z zeleno energijo oskrbuje slabih 22.300 gospodinjstev. Hkrati se nahaja v neposredni bližini drugih vetrnih elektrarn, Steinriegel in Moschkogel, kjer je prav tako ekskluzivno sodelovala družba Prangl.

ATV-dvigalo, razvito posebej za področje vetrne energije

Ker so bile možnosti prilagoditve prevoznih poti zaradi gorske lege omejene, smo tokrat morali uporabiti čisto novo tehniko. Prvič smo uporabili najmočnejše dvigalo Avstrije, 1000-tonskega giganta. 9-osni PTK 1000 velja kot globalno najmočnejše ATV-dvigalo s prometnim dovoljenjem. Z maksimalno dolžino sistema 163,3 m je bil zasnovan posebej za področje vetrne energije. Zaradi kratkega časa premeščanja je postal prednostno veliko dvigalo za uporabo v vetrni elektrarni Pretul. 

Inovativna naprava za prevoz rotorskih lopatic vetrnih turbin (VT)

S tem novim dvigalom in razsežnostmi, ki jih nudi, je družba Prangl znatno odstopala od ostalih ponudnikov. Poleg novega dvigala, smo uporabili tudi že preizkušeni sistem za prevoz rotorskih lopatic, PFTV 300. Med tem smo z njimi uspešno prepeljali 150 lopatic vetrnih turbin. Ta edinstvena naprava za prevoz lopatic VT, pri izdelavi katere je intenzivno sodelovala tudi družba Prangl, je postala nepogrešljiva za profesionalno postavitev vetrnih elektrarn. Tako smo morali izvesti le minimalne posege v naravo. Hkrati je z njo mogoče oblikovati proces postavitve vetrnic z večjo stroškovno učinkovitostjo.

Kompletni paket za vetrne turbine: cestni prevoz, vmesno skladiščenje, postavitev

Pri tako velikem projektu je pomembno, da so vse logistične komponente ponujene na enem mestu. Tako je družba Prangl izvedla cestni prevoz vseh komponent in vmesno skladiščenje na mestu postavitve. Skupno smo uporabili šest mobilnih dvigal (nosilnosti do 1.000 t), 3 teleskopske viličarje in raznoliko transportno opremo. Pranglovo načelo »Premikamo vaš svet!« se je ponovno izkazalo za resnično.

Že vedno sem imel visoke cilje. Tudi tokrat sem premagal strmo pot.
Manfred Promitzeruravljavec, premeščanje težkih tovorov

Piškotki

Ta spletna stran uporablja tehnično nujno potrebne piškotke. Za prikaz videoposnetkov potrebujemo vaše soglasje za prenos funkcionalnih piškotkov. Z vašim privoljenjem v prenos funkcionalnih piškotkov zajemamo anonimizirane podatke o uporabniškem vedenju, da bo naša spletna stran prijaznejša uporabnikom. Za več informacij kliknite našo Izjavo o varstvu podatkov.