Februar 2022

Yankee-valj

Papirnica na Madžarskem je svojo tovarno razširila na proizvodno halo in se za občutljivo nalogo zanesla na Prangl.
Država:Madžarska
Kraj:Dunaföldvár
Obdobje:14.02.2022 – 18.02.2022
Skrbnik:János Kácsor
Wolfgang Weihs

Izziv

Prevoz 145-tonskega kontejnerja

Pranglove strokovnjake so poklicali, da bi pomagali pri razširitvi papirnice v Dunaföldvárju na Madžarskem. V halo je bilo treba vnesti 145-tonski Yankee - valj za sušenje papirja in ga »naviti« na svoje mesto – v pravem pomenu besede, saj je bilo zaradi pripravljenih inštalacij prostora malo.

Naša rešitev

Izbira optimalne opreme

Kot pri vseh nalogah, ki jih prevzame Prangl, so se morali najprej strokovnjaki pri načrtovanju postopka odločiti za ustrezne naprave. Hitro je postalo jasno, da bi moral biti glavni igralec v tem primeru hidravlični dvižni portal. To ni optimalno le pri omejenem prostoru, omogoča tudi natančno pozicioniranje tovora z več teleskopskimi hidravličnimi dvigalkami in posebnim sistemom tirnic. Kot pomoč so uporabili tudi viličar, škarjasto ploščad in zglobno ploščad.

Največja natančnost

Mogočni Yankee - valj (visok 5,70 m, širok 5,50 m in dolg 9,20 m) je bil s 6-osnim samohodnim vozilom previdno pripeljan v novo proizvodno halo in postavljen prečno pod dvižni portal. Da bi bilo med tirnicami dovolj prostora, je bilo potrebno odstraniti celo pogonsko enoto samohodnega vozila. Po tem je lahko dvižni portal prevzel sušilno napravo. A s tem naloge še ni bilo konec, madžarske oblasti so morale na kraju še opraviti predpisan tlačni preizkus.

Popolno timsko delo

Da bi lahko izvedli test, so Yankeeja postavili na pripravljeno jekleno konstrukcijo le nekaj centimetrov nad končnim položajem. Jeklenko so nato napolnili s skupno 150 kubičnimi metri vode, s čimer se je skupna teža povečala na skoraj 300 ton. Preizkus je bil uspešen in vodo je bilo mogoče izprazniti. Yankeeja so ponovno dvignili, odstranili jekleno konstrukcijo in posodo končno postavili na pripravljen ležaj. Natančno načrtovanje je ponovno poskrbelo, da je vse potekalo gladko.

Dolgo načrtovanje in priprave ter odlično sodelovanje avstrijskih in madžarskih kolegov so bili garancija uspeha.
János KácsorVerkauf / Beratung

Piškotki

Ta spletna stran uporablja tehnično nujno potrebne piškotke. Za prikaz videoposnetkov potrebujemo vaše soglasje za prenos funkcionalnih piškotkov. Z vašim privoljenjem v prenos funkcionalnih piškotkov zajemamo anonimizirane podatke o uporabniškem vedenju, da bo naša spletna stran prijaznejša uporabnikom. Za več informacij kliknite našo Izjavo o varstvu podatkov.