Maj 2016

Tovarna umetnih gnojil

Na Madžarskem nastaja nova tovarna umetnih gnojil – Prangl podpira z dejanji.
Država:Madžarska
Kraj:Petfürdö
Obdobje:januar 2016 – oktober 2016
Skrbnik:Jürgen Kirschner
Krisztian Kovacs

Izziv

Obsežna Pranglova oprema v uporabi na Madžarskem

Madžarski proizvajalec umetnih gnojil gradi obrat za granulacijo amonijevega nitrata. Obstoječo tovarno v Pétfürdöu (Madžarska) bodo zato ustrezno razširili. Obrat naj bi od jeseni 2016 dnevno granuliral 1.550 t amonijevega nitrata in 1.960 t kalcij-amonijevega nitrata. Družba Prangl pri tem velikem projektu nudi podporo skoraj ekskluzivno z delovnimi ploščadmi, mobilnimi in teleskopskimi dvigali.

Naša rešitev

V uporabi teleskopska dvigala, teleskopski viličarji in delovne ploščadi

Družba Prangl je imela kaj delati na področju izdelave in montaže cevovodov in zadevnih držal ter pri montaži pribl. 75 naprav s skupno težo pribl. 1.200 t. Ta projektna faza se je za Prangl začela v januarju 2016. Zadnja dela bodo potekala v septembru in oktobru 2016. Prve naprave in cevi smo dvigali s teleskopskimi dvigali z dvižno kapaciteto med 100 in 350 t. Ekipa za montažo je dodatno nenehno uporablja teleskopska viličarja nosilnosti 4 t in 6 t ter dizelske delovne ploščadi z dvižno višino 20 m in električne.

Gosenično dvigalo nosilnosti 400 t za težavne dvige

Težavni dvigi so bili na sporedu aprila in maja 2016. Zaradi cevnega mosta znotraj tovarne umetnih gnojil z dovoljeno podvozno višino 4,8 m je bilo treba šest naprav od osmih dvigniti preko cevi. Malo prostora in časa, velik izziv. Za dvig preko cevnega mosta smo uporabili gosenično dvigalo nosilnosti 400 t s 66-metrsko glavno roko in 200-tonskimi protiutežmi znamke Superlift. S posamičnimi težami 112 t oziroma 80 t in skupno dolžino slabih 23 m sta bila najtežja dviga obeh delov absorbcijskega stolpa.

Zamudno sestavljanje in razstavljanje velikega dvigala

Prav tako zahteven je bil dvig naprave za ohlajanje procesnih plinov s težo 93 t, premerom 5,8 m in višino 5,4 m. Izziv za celotno ekipo je tudi pri vmesnem skladiščenju predstavljalo pomanjkanje prostora.  S teleskopskima dvigaloma nosilnosti 350 t in 160 t smo vse komponente še isti dan – kot načrtovano – odložili na predvidenih mestih. Nato smo gosenično dvigalo premestili od cevnega mosta na severno gradbišče. Ker vožnja z dvigalom ni bila možna, smo morali v celoti razstaviti veliko dvigalo in ga nato ponovno sestaviti.

Profesionalna alternativna rešitev zagotovila uspeh celotnega koncepta

Na severni strani smo najprej dvignili prve tri naprave, nato pa sestavljenega giganta prestavili na vzhodno stran gradbišča. Zaradi podzemnih cevi, ki niso dopuščale nobene obtežitve, smo morali, po kratkoročno določenem ogledu zadevnih območij, poiskati alternativno rešitev za predvideni dvig treh naprav na vzhodnem gradbišču. A Pranglovi strokovnjaki so imeli načrt v rokavu tudi za ta spontani izziv. Tako smo lahko primarni koncept kljub vsemu izvedli po načrtu.

Tandemski dvig z gigantoma

Po zaključku tega dela projekta smo sestavljeno gosenično dvigalo nosilnosti 400 t zapeljali nazaj na severno stran gradbišča, kjer je v tandemu s teleskopskim dvigalom nosilnosti 350 t dvignilo oba dela absorbcijskega stolpa. Za končno montažo smo uporabili teleskopsko dvigalo z nosilnostjo 100 t in košaro za prevoz oseb. Z aktivno pomočjo celotne Pranglove ekipe so bila načrtovana dela zaključena pred zastavljenim rokom in v zadovoljstvo vseh udeleženih.

Zgledno sodelovanje mednarodne Pranglove ekipe

Sodelovanje avstrijskih in madžarskih sodelavcev družbe Prangl je potekalo odlično in v končni fazi odločilno za uspešen zaključek dotedanjih del. Naslednja akcija je predvidena konec junija 2016, ko bomo dvignili čistilec zraka za kompresor (skupna teža 92 t). Tudi v tem primeru bomo uporabili gosenično dvigalo nosilnosti 400 t z 90-metrsko glavno roko in 240-tonskimi protiutežmi znamke Superlift.

Dvigniti je bilo treba več kot 1.100 t opreme in 325 t cevi. Pranglova čezmejna ekipa je dvig opravila zanesljivo in pravočasno.
Jürgen Kirschnervodstvo, High & Heavy International

Piškotki

Ta spletna stran uporablja tehnično nujno potrebne piškotke. Za prikaz videoposnetkov potrebujemo vaše soglasje za prenos funkcionalnih piškotkov. Z vašim privoljenjem v prenos funkcionalnih piškotkov zajemamo anonimizirane podatke o uporabniškem vedenju, da bo naša spletna stran prijaznejša uporabnikom. Za več informacij kliknite našo Izjavo o varstvu podatkov.