September 2015

Medaustron

Prangl dvignil magnet za pospeševalnik delcev v centru za zdravljenje in raziskave raka v Wiener Neustadtu.
Država:Avstrija
Kraj:Wiener Neustadt
Obdobje:avgust 2015 – september 2015
Skrbnik:Klaus Obertscheider

Izziv

Dvig in namestitev dragocenega, 120-tonskega magneta

Slabih 200 mio. evrov so vložili v center za zdravljenje in raziskave raka MedAustron v Wiener Neustadtu. Da pri dviganju 120-tonskega magneta ne sme biti nič prepuščeno naključju, se razume. Zato je naročnik že v zgodnji fazi povprašal za nasvet strokovnjake družbe Prangl.

Naša rešitev

Inovativna terapija z obsevanjem

Že v sredini l. 2016 naj bi obsevali prve bolnike z rakom. Polno obratovanje naj bi sledilo z l. 2020. Partner tega centra je evropska organizacija za jedrske raziskave v Cernu, s sedežem v Ženevi. Na svetu so le tri, z MedAustronom primerljive ustanove. Zdaj bo MedAustron nudil inovativno obliko terapije proti raku z obsevanjem – t. i. ionsko terapijo, ki omogoča zelo nizko obremenjenost tkiv okoli tumorja s sevanjem.

Sodelovanje posebnega, goseničnega in teleskopskega dvigala

Strokovnjaki družbe Prangl so za to kočljivo nalogo izdelali koncept, ki vključuje več etap. Da bi lahko dostavljene posamične dele sestavili na suhem, smo morali na prostem postaviti velik šotor. Posebno dvigalo nosilnosti 55 t je pomagalo pri sestavljanju magneta, za katerega je bilo izdelano posebno montažno ogrodje. Z goseničnim dvigalom nosilnosti 600 t in teleskopskim dvigalom nosilnosti 250 t smo sestavljeni magnet nazadnje obrnili za 90 stopinj. Skupna teža magneta in ogrodja je znašala veličastnih 131 t.

Pikolovsko delo z velikim bremenom

Posebej kočljiv je bil dvig magneta preko posebej pripravljene odprtine v strehi. Na milimeter natančno je gosenično dvigalo, ne le dvignilo temveč tudi namestilo120-tonski magnet v stavbi. Zaradi varnosti in vremenskih razmer smo morali odprtino v strehi vsak dan, po končanih delih, ponovno zapreti. Za obvladovanje dosega 42 m smo veliko dvigalo opremili s 440-tonskimi protiutežmi, tako je dvigalo skupno tehtalo 825 t. Z dobrimi pripravami in natančno izvedbo tega montažnega koncepta po meri smo vsa dela zaključili pravočasno.

Na začetku je bilo pomembno pokazati znanje in predložiti zanesljive varnostne študije. Potem je šlo vse samo od sebe.
Klaus Obertscheiderprodaja/svetovanje

Piškotki

Ta spletna stran uporablja tehnično nujno potrebne piškotke. Za prikaz videoposnetkov potrebujemo vaše soglasje za prenos funkcionalnih piškotkov. Z vašim privoljenjem v prenos funkcionalnih piškotkov zajemamo anonimizirane podatke o uporabniškem vedenju, da bo naša spletna stran prijaznejša uporabnikom. Za več informacij kliknite našo Izjavo o varstvu podatkov.